Kas Padar ei tahtnud kärpida?

Tegin väikese analüüsi rahandusminister Padari viimase ettepaneku valguses, mille Padar esitas oma viimasel kabinetiistungil valitsusele 19.05.09. See analüüs ei kajasta sotsiaaldemokraatide poolt varem välja pakutud erinevaid lahendusi eelarvetasakaalu parandamiseks.

2009.aasta viimase tasakaalustamise eesmärk oli vähendada defitsiiti ca 6 miljardi krooni võrra, Padari ettepanek oli 5938 miljonit krooni, sellest saavutati kokkulepe 3433 miljoni krooni osas. Hiljem kaksikliit aktsepteeris veel 1085 miljoni krooni ulatuses Padari ettepanekuid (olles eelnevalt Padari nende ettepanekute pärast valitsusest välja visanud) ning tegi omalt poolt täiendavaid muudatusi 1518 miljoni krooni ulatuses (aktsiiside tõusud, Telekomi müük jne), saavutades 5,5 miljardilise tasakaalustamise paketi, mis oli koos üldise kulude piiramisega piisav eelarvetasakaalu saavutamiseks.
Kui vaadata nende viimaste muudatuste jätkusuutlikust, siis Padari ettepanek oleks 2010 kontekstis ja sama ka tulevaste aastate osas tähendanud eelarvepositsiooni parandamist 9,5 miljardi krooni võrra aastas (2010) ja kaksikliidu poolt kehtestatud muudatused 7,7 miljardi võrra aastas (2010).
Vahe tuleneb sellest, et Padari ettepanek oli teha suuremad kärped ning mitte ära lõigata muud tulu, samal ajal valitsusliit pani suurema rõhu maksutõusudele ning tulevikutulude äralõikamisele.