IRL hiigelbluff

Väga tore, et IRL on asunud enne valimisi mõtlema laste peale. Pean silmas emapensioni. Aga…… asi on kuidagi kummaline. Lastega pered vajavad just täna oluliselt tõhusamat toetust, eriti kui nende vanemad on töötud. Töötu abiraha on meil 64,41 eurot kuus ja lastetoetus 19,18 eurot kuus. Kui IRL arvab, et riigieelarvest võiks leida aastas 19 miljonit eurot juba ammu lapsed üles kasvatanud pensionäridele pensionilisaks siis tahaks küll küsida: miks me ei aita tegelikult neid kes on täna hädas, ehk siis töötuid ja lapsi?
Veelgi küsitavam on kogu projekti majanduslik arvutus. Kas tõesti kavatseb IRL tõsta pensione kaotades hoopis ära senised lastetoetused ja töötu abiraha. Kust mujalt selleks raha võtta? Lubab ju IRL tasakaalus eelarvet, tasuta kõrgharidust, pensionitõusu ning sealjuures mitte makse tõsta. Isegi praeguse riigieelarve strateegia kohaselt peaks seniste kulutuste juures 2012.aasta riigieelarve defitsiidis olema. Nii suurt bluffi pole vist varem valimiskampaania käigus kasutatud. Ei tea kas on ka uskujaid? Küllap on, kahjuks….
Kes ei usu, vaadaku riigi eelarvestrateegias toodud riigieelarve positsiooni numbreid 2012.aastaks: http://fin.ee/?id=100927

Kui jätkata seaduste täitmist ja mitte midagi muuta, siis on 2012.aasta riigieelarve -4,5 miljardit tasakaalust väljas. Valitsus on kirjeldanud ka oma eesmärgi jõuda riigieelarvega -3,5 miljardilisse tasakaalu. Valitsussektori vastavad numbrid on -3,4 ja eesmärk -2,4 miljardit. Ehk teisisõnu öeldes, kui IRL tahab ka tasakaalus eelarvet, siis IRL pole läbi eelarve jagada mingit lisaraha vaid on vaja teha otsuseid 3,5 miljardi krooni kärpimiseks 2012 riigieelarvest. Kirjutasin kroonides, et oleks arusaadavam, 2012 kõik summad muidugi juba ammu eurodes vastavalt kursile.