Kriitika valel aadressil

Ettevõtja Heldur Meerits kiitis 8.veebruari Eesti Päevalehes valitsuse otsust sotsiaaldemokraadid valitsusest ära saata, kuna eelmise rahandusministri Ivari Padari tahtmatus kulusid kärpida olevat olnud ilmne. Ettevõtja oli selgelt ebaõiglane Padari suhtes, kes kandis Eesti jaoks väga raskel ajal valitsusvastutust. 2008. ja 2009. aastal oli periood, kus majandusanalüütikud ei suutnud teha vähegi paika pidavaid prognoose ning päevapealt löödi sassi senine strateegiline planeerimine. Siis oli valitsuse peamiseks ülesandeks taastada usaldus ning stabiliseerida meie finants- ja majanduskeskkonda.

Ivari Padar püstitas toona enda ette järgmised sihid: riigi maksevõime säilitamine, finantskriisi rahustamine, eurole üleminek 1. jaanuaril 2011, uue perioodi euroraha kasutamise edukas käivitamine ja riigieelarve operatiivne tervendamine.

Nende ülesannetega sai Padar hakkama. Kahe aasta jooksul kärbiti valitsussektori kulusid enam kui 15 miljardi krooni eest ja suudeti hoida kontrolli all eelarve üldist tasakaalu, mis lõi eeldused eurole üleminekuks. Pärast sotsiaaldemokraatide valitsusest välja viskamist ei teinud parempoolne valitsus enam mingeid olulisi kärpeid. Vajaliku valitsussektori tasakaalu tõid hoopis töötuskindlustuse maksete, aktsiiside ja käibemaksu tõstmine, Telekomi aktsiate erastamine ja riigimaa müümine Eesti Energiale.